Μια οικογένεια στην παραλία τα 90s

 

Στην παραλία σύχναζε κάθε καρυδιάς καρύδι, που πετούσε τα τσόφλια του στην αμμουδιά, λιπαίνοντας το χώμα που οι χελώνες έφταναν να αφήσουνε τα αυγά τους. Μια γριά είχε στήσει αντίσκηνο λίγο πιο πέρα, κάνοντας μπαμ από μακριά. Ήταν από εκείνες που ψήνονται από τις αρχές του Μάη, σε σημείο που έφτανε το κρέας να ξεκολλάει από το κόκαλο, στα τέλη του Οκτώβρη. Σάπια σαν τα ζαρζαβατικά, εκείνα που μένουν πίσω μετά τη λαϊκή. 


Η φωνή ενός μπαμπά ακούστηκε <<του χρόνου θα πάμε όλοι μαζί Ικαρία!>>. Συνεχίζοντας σκηνοθετούσε αστεία για τη παρέα βάζοντας το γιό του να πετάει χαριτωμένα, ερωταπαντήσεις σφαιρικών γνώσεων όπως <<Νικολάκη ποιος είναι ο αγαπημένος σου πολιτικός;>>, βγάζοντας μπουρμπουλίθρες παριστάνοντας το δελφίνι, όπως του είχαν μάθει, <<ο Γκορμπατσόφ!>> απαντούσε όλο καμάρι ο μικρός. 

Δύο κυρίες, η μια με κίτρινο σκουφάκι με λουλούδια και η άλλη με καπέλο Ολυμπιακών αγώνων, μισοβυθισμένες έριχναν το θαλασσινό νερό στα κρεμασμένα σα ζελέ μπράτσα τους, προκειμένου να αποφύγουν τη καρδιακή προσβολή, ερχόμενες σε απευθείας επαφή με τα παγωμένα ύδατα. Όσο παραδίπλα δυό ενοχλητικοί ρακετοκρούστες μπαινόβγαιναν στα ρηχά, αναζητώντας το μπαλάκι που τους έλειπε, υποδηλώνοντας τη γενικότερη αστοχία τους στη ζωή. 

Από πάνω μια παρέα στρωμένη στο τάβλι, τα ζάρια χόρευαν κλακέτες με τα πούλια. Βρεγμένα στο τασάκι μισοτσίγαρα, γλυκό φραπέ με γάλα, τουαλέτες κατειλημμένες, βρωμούσαν τσίκνα, σαν τις τούρκικες που είχαμε στο δημοτικό. 

<<Κυριάκο τη ντομάτα σου!>> φώναζε μια μαμά στο πιτσιρίκι, έτοιμο για ηλίαση, κρατώντας στα χέρια μια κονσέρβα ζαμπόν swan, που είχε μόλις ανοίξει. Εκείνη τη περίοδο η γεύση ήτανε μια που όλοι τρώγαν με μανία. 

Τα διακοποδάνεια ήρθανε λίγο αργότερα.

A story about Avi Taranto

His parents home..

There was a time in my life, I went to live in Tel Aviv, because I thought it was the best thing in the world, since I was in love. 

But this guy was such an unbearable piece of something (very hard to define it). Even though my nose grew longer and my penis started to look like a circumsized one, I wasn't Jewish enough for him! I wasn't American enough for him, but I was more like a Texan and too Israeli! Can you believe it?


So he broke up with that Greek one, cos he was too Loud... (im using the third tense refering to my own self, cos that's what paranoid people do...)

A greek boy perfectly adapted to the hard boiling  Israeli culture... Too good to be true! 


However now, he is sending me old pics of mine, like this one, asking me why im not cute and kind anymore! 

Can you believe his nerve? (Read that with a Very English accent)

Broke my heart, took my soul to Hades (at least I 've met my maker) made happiness an unreachable place (well as his dad said:"grass is always greener on the other side!")


But i finally managed to take my revenge, I stood on my two feet, (even though i broke my left one and stayed on bed for more than a month-thank god now I walk again) and you know what people? 

Finally his mom, came to a point and said to him 

<<He was good, you should have keep that one!>>


He finally gets it now! After all these horrible experiences with pretentious guys he met. And if not my looks, (Im definitely better now and my nose got Christian again) at least now he recognises my amazing dynamic personality, a very rare case, ask any doctor! My mouth is always honest and if not my tongue, then my face expressions always are! 

He appreciates now, that we are apart, my multiple annoying educational questions, as well as my unique sarcastic sense of humour, my spicy yet devastating insults (for those with low self esteem). 

I was such a delight, a real edutainment! 

Now he knows, but he lives in NYC. SUCKER!

A place where rich people live on the basement, while the actual living room fully furnished with expensive antiques is full of dust, and the artbooks upon the table are still on the same spot, a person left them three years ago!


Bitch I'm #Madonna

Νόμπελ στα ελληνόχρωμα μπουκλάκια μω


Πρώτη και τελευταία φορά Ελύτη διάβασα στο τρένο για Θεσσαλονίκη. Ταξιδεύαμε μαζί με την Άννα, που με είχε έγνοια, πως να μάθω να εναρμονίζω μέσα μου τα χρώματα, όταν εκατομμύρια χρόνια, αυτή τη μάχη τη δίνει η αυγή και το ηλιοβασίλεμα;

 Είπε η τρελή η canndyblue@blogspot.com να με μυήσει στη γενιά του 30. Μάταια όμως, δεν καταλάβαινα Χριστό από τις γεωμετρίες ανάμεσα στον ήλιο και τη Γρεκιά τη θάλασσα, για τα οποία τιμήθηκε με Νόμπελ. 

Η κοριτσοσόβαρη φίλη μου έκανε καλές προσπάθειες να μου μεταφράσει, τι ήθελε να πει ο ποιητής. 

Μα ως "ανυπομόνεος" για να εισπνεύσω την ατμόσφαιρα εκείνης της Ωνασικής εποχής, αρκούσαν οι χρυσοφοίνικες της Μερκούρη. 

  Ωραία τα νιωθε η Νοbelαλήτρα του Αιγαίου, άσωτος από τη μέθη του καλοκαιριού, ακούει την μΠαναγιά να τραγουδά, μέσα από ένα αιμάτινο κοχύλι.

 Εγώ όμως τη θάλασσα, πες και λόγω του ζωδίου, την έπινα, 12 ώρες στο βυθισμένο Σαμίνα, χρόνια. 

 Την καλή τη θάλαττα όμως, όχι αυτή που σε σκυλοψαρεύει, σου κατσαρώνει η αλμύρα το μαλλί στο μπανγκαλόου, όχι σε καμιά ξύλινη βάρκα, ανάμεσα μας δίχτυα να βρωμάς ψαρίλα, μήτε γοργόνες δε πλησιάζουνε μετά. Αλλά μιλώ για κείνη της αστακομακαρονάδας φυσικά.

Ψάχνοντας στην ποίηση για σουβενίρ, μεταξύ Επιτάφιου κι Ανάστασης, ανακάλυψα τον Ντίνο Χριστιανόπουλο. 

  Οι Ντιντήδες κι οι Νταήδες, και οι Ντάηκς ως καμπίστες, την ελιά, τον βασιλιά, το λιβάνι ή την παπάρα, το λευκό το παραθύρι και του έρωτος το λιοπύρι, κουβαλάν γεννιώντας μέσα τους. Τα ανταλλάζουν σαν πετράδια, τις νύχτες που μυρίζει γιασεμί, το χώμα το νωπό, στο σοκάκι το κρυφό, το ντυμένο από κισσό, της ηδονής.

Το βαθύ μπλεŭ του ουρανού, το μπορντό του ουρανίσκου, τα κερνάνε σε εκκλησίες που οι σκάλες βάφονται με τάματα και έχουν στρώσει μονοπάτια από πεσμένα φύλλα ιβίσκου. 

Στη ταράτσα που αράζουν και αστερισμούς κοιτάζουν, την αυλή με δύο γάτες, που τα πεύκα τη σκεπάζουν. Κουτάκια από μπύρες, σφηνωμένα σε πεζούλια, σκουριασμένες άγκυρες ονείρων, όσα μοιράστηκαν, χρυσοπράσινα πλοκάμια ιστορίες. 


Ωραία τα λέει λοιπόν κι ο κύριος Ελύτης, που μιλά για τη δική του καθενός αφθονία. Τον φιλοσοφημένο άρχοντα, οργώνοντας υπαίθρους με ιστιοπλοϊκό, γευόμενος το αλάτι των καημών, ανθρώπων ταπεινών, ώσπου να 'πα τσις Κάννες.

🧜

#Merman

Διαβάζοντας κωλοφυλλάδες στην παραλία

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από τα υπολείμματα που σφηνώνονται στα δόντια. Όπως το ποπ κορν, που στο θερινό κινηματογράφο προχθές, εκεί απέναντι από την παραλία με την ωραία neon επιγραφή, προσπαθούσα να καθαρίσω τη πίσω πλευρά με το καλαμάκι της κόκα κόλα. 

Άκουσα για μια φυλή εξωτική, που δεν πλένονται ποτέ, ούτε βουρτσίζουν δόντια. Παραδόξως φαίνεται, λέγανε οι επιστήμονες που τους μελέτησαν, πως και υγιή ούλα έχουνε, αλλά και δεν βρωμάνε όπως εμείς.

Ο Γιάννης καθισμένος μπροστά στον υπολογιστή που έχει κουβαλήσει από την Αθήνα-με πρωταρχικό σκοπό φυσικά, να την αφήσει για τρεις μέρες πίσω του, διαβάζει στα κλεφτά εφημερίδα, αναμένοντας ένα δικτυακό meeting.

<<Καλέ στη βόρεια Ευρώπη πλημμύρισαν, της πουτάνας έγινε>> τον ακούω να σχολιάζει διαβάζοντας, απορώ στα φωναχτά τι απέγινε το κράτος εις τας Ευρώπας, που δούλευε ρολόι; 

-Ναι φοβερό σύστημα η Βρυξέλλα! Στη Κίνα να δεις. 

-Όχι στις Βρυξέλλες παιδί μου, στη Γερμανία πέθανε κόσμος!

-Εδώ μωρή στη Μύκονο σκάσανε οι βόθροι-ανακοινώθηκε νέο λοκ ντάουν!

-System of a down η φάση.

Να δεις που η επανάσταση από τη Μύκονο θα αρχίσει.

-Τώρα θα την ακούσουν στερεοφωνικά...

-Αγάπη τους αξίζει ο,τι και να πάθουν εκεί κάτω! 

-Θα την ανοίξουνε γιατί οι πελούσιοι θα λυσσάξουν, οι επόμενες εκλογές είναι με απλή αναλογική. Τι τέρατα θα δούμε πάλι.

-Ναι αλλά οι Γερμανοί, όπως είπε κάπου ένας γαλάζιος βουλευτής, πληρώνουν για τις αμαρτίες τους! 

-Οι Κινέζοι γιατί πληρώνουν;

-Που τρώγαν παγκολίνους!

Σχολιάζει η τρίτη φαρμακόγλωσσα της παρέας, καθώς σκρολάρει στην οθόνη συνολάκια που ψήνει να αγοράσει, σε μια κινέζικη εφαρμογή. 

-Σε πόσες περιοχές του πολιτισμένου κόσμου πνίγηκαν στο σκατό τους φέτος;

-Αντε σηκωθείτε να παμε θάλασσα

-Ναι αλλά όχι κάπου μακριά, με κούρασαν οι διαδρομές, θέλω να κάτσω με τις θειάδες, να πιω τον καφέ μου.

Πέφτει το μάτι σε μια άλλη κωλοφυλλάδα <<χωρίζει ο Κικίλιας με τη Τζένη>>, γιατί πότε τα είχαν διερωτήθηκα, όταν μόλις χθές σε μια παρέα συζητούσαν για το συγκλονιστικό, σου λέει, διαζύγιο της Δέσποινας Βανδή με τον Νικολαΐδη, ο οποίος λέγανε είχε βαρύνει τόσο που δεν σηκωνόταν από τον καναπέ καιρό τώρα, άσε που δεν τα βρίσκανε και πολιτικά πια, γιατί είχε παραγίνει δεξιός! Λέγανε..

Καλοκαιρινές φαντασιώσεις

Πρώτη φορά με τόση ζέστη, διαρκή, έχω τέτοια όρεξη και τρώω ασταμάτητα. 

Η αλήθεια είναι πως σκεφτόμουν διάφορα. Δεν ήξερα αν έτρωγα επειδή ήμουν χαρούμενος, ή αν έτρωγα τα συναισθήματά μου ή αν έτσι ασυναίσθητα κατεύναζα τις ορμές μου. Μου πρότειναν να κάνω ψυχανάλυση, μπας και το διαπιστώσω, αλλά κρίνοντας από άλλους γύρω γύρω, που τα σκάνε από καιρό για να τα λένε, σε έναν άκυρο, δεν με πείθουν τα αποτελέσματα! 

Επέλεξα κι εγώ να συνεχίσω αυτό που κάνω, πιστεύοντας δηλαδή πως και λιγότερο ζημιογόνο είναι για τσέπη μου και πιο καλά τα λέω και μου τα λένε, κερνώντας μια μπύρα φίλους, κυρίως αυτούς που λατρεύουν να με μισούν!

Όσοι ενοχλούνται που τους θυμίζω τι συμβαίνει στην Αθήνα-όταν φεύγουμε τριήμερο, είναι εκείνοι που τα κρύβουν κάτω απ'το χαλί, τα ανέχονται, τα μαζεύουν και με το καιρό ξεσπούν τοιουτοτρόπως. Αναγνωρίζω βέβαια πως η αναμόχλευση στα ίδια και τα ίδια είναι τοξική, όσο κι η μόχλευση στις διεθνείς χρηματαγορές.

Βέβαια δεν φτάνει ένα τριήμερο για να ξεφύγεις από έναν σύντροφο π.χ. που έχει βρει τη καραμέλα 🍬 να τα σπάει όποτε του τη δώσει, γιατί οι γονείς του ήτανε χωριάτες. Κάποια στιγμή πρέπει και οι ίδιοι να καταστούμε υπεύθυνοι της ενηλικίωσής μας. 

Στη Πάτρα το μεγάλο σούπερ μάρκετ δεν είχε έτοιμα ζεστά γεύματα και στην ενοχλητική μάλλον για αυτούς ερώτηση <<μα στην Αθήνα έχει!>> οι υπάλληλοι κοιτούσαν απορημένοι το φίλο μου κι εκείνος απορώντας τους υπαλλήλους...

Τελικά το βρήκαμε αλλού, πλακώθηκα στις σφολιάτες και μέχρι να βραδιάσει έδειχνα σαν έγγυος. Δεν πτοήθηκα όμως, μετά τη παραλία μου είχε ανοίξει η όρεξη, τι να σου κάνουν τα τσιπς με γεύση "τσορίθο" και κάτι μπύρες "μάμος" που φέρνουν κατούρημα. Όταν μάλιστα δίπλα σου γίνεται πανδαιμόνιο. Είχε αδειάσει η παραλία και μια παρέα, που για όποιον δεν έχει πρόβλημα στα μάτια κανένα, θα έβλεπε έκπληκτος πως γυρνούσαν live τσόντα στην αμμουδιά, ζητώντας φαίνεται και θεατές, για να 'χουνε μάλλον να αφηγούνται και αυτοί και εμείς ιστορίες, προκαλώντας τις αναμενόμενες καλοκαιρινές αναμνήσεις και νέες επαναλαμβανόμενες φαντασιώσεις. 

"Πάρε ο,τι θέλεις"


 "Πάρε ο,τι θέλεις"


Δεν έβλεπα την ώρα να ξυπνήσουν κι οι υπόλοιποι, να κατέβουμε για μπάνιο με τα στρώματα και τις σαμπρέλες. Τη βάρκα την είχαμε παρατημένη από καιρό. Κανείς δεν χρειαζόταν πλέον να ψαρεύει.

Από το μισάνοιχτο παράθυρο ακούγεται μια ενοχλητική φωνή, σαν να τρίζει πόρτα, θυμίζει μουεζίνη. Βγαίνω στο μπαλκόνι μπας και ξεχωρίσω καλύτερα τι ακούγεται από τον τηλεβόα. Καταφέρνω να πιάσω τη φράση <<3,5€ το κιλό>>, ένα μίνιβαν που ο οδηγός του τραβάει τις καταλήξεις στο τέλος, σαν να ακούς παλιατζή, μόνο που το δικό του μοιάζει με κλάμα. Μια σειρά αυτοκίνητα έχουν κολλήσει πίσω του. Κάποτε, στη δεκαετία του '80 δηλαδή, περνούσε και γαλατάς από δω, όπως και γυρολόγος. Ένα Datsun με κουκούλα, πουλώντας κυρίως είδη σπιτιού κι ό,τι άλλο μπορούσες να φανταστείς. Αναστάτωνε για χρόνια τις επαρχιακές γειτονιές, παρέχοντας όμως και μεγάλες ευκολίες για τα δεδομένα του "όλα τα κομφόρ" εκείνης της περιόδου. 

Ήταν υπερφορτωμένο έτσι που ήταν σαν τριώροφο, θυμίζοντας τα γνωστά καρτούν στη τηλεόραση, που ένα μικρό αμαξάκι στη βάση του, πήγαινε κούτσα-κούτσα, με την εξάτμιση να μπουμπουνίζει αφήνοντας σύννεφα καπνού, την πραμάτεια δεμένη γύρω γύρω με καραβόπανο, που σε κάθε στροφή έγερνε τόσο που έπεφτε πίσω κι από κάτι...

Γουρουνοπούλα στο Κιάτο


Κάθε καλοκαίρι αυτή η διαδρομή προς Δερβένι Ξυλόκαστρο κλπ αποτελεί ιεροτελεστία. 

Κάτι σαν την Ιερά οδό για μένα προς γαστρονομικά μυστήρια. 

Αν δεν έχεις σταματήσει στο Κιάτο για Γουρουνοπουλα, δεν ξέρεις τι θα πει καλό φαγητό.

Χοληστερίνη στα ύψη κι άγιος ο θεός. 

Τζατζίκι για να μην ανέβει η πίεση, από την έκσταση, η απόλαυση με αυτή εδώ (αν δεν είσαι χορτοφάγος) είναι ανώτερη, από ναρκωτικό, από σεξ, από μια νίκη στο euro ή τη Eurovision. Μεγαλύτερη κι από την ηδονή να δεις το αντίπαλη παράταξη να χάνει τις εκλογές ξέρω γω..

Ασβεστοκάμινος στην παλιά εθνική


Ασβεστοκάμινος στην Κακιά Σκάλα, κοντά στη Γέφυρα, λίγο μετά το ξενοδοχείο Κοκκίνης, που έβρισκαν καταφύγιο κυρίως παράνομα ζευγαράκια, υπάρχει στα δεξιά στο ρεύμα προς Ίσθμια, μια εγκαταλελειμμένη εγκατάσταση που υπολογίζω πως ξεκίνησε τέλη του 1890 και διακόπηκε η λειτουργία της γύρω στο 1960. Φαίνεται να λειτουργούσε σε δύο περιόδους, αφού το παλαιότερο τμήμα αποτελείται από πέτρα, ενώ το δεύτερο φαίνεται χτισμένο πολύ αργότερα, είναι από τσιμέντο. 

Η περιοχή της παλιάς εθνικής οδού έχει μεγάλη, συνεχόμενη ιστορία, από την εποχή του μυθικού Θησέα, μέχρι την παρακμή της, λόγω της επιλογής της προς εγκατάσταση των πετρελαϊκών εργοστασίων. 

Η εσάνς της εποχής των 60s όμως παραμένει στα κινηματογραφικά τοπία, που εύκολα παρατηρεί κι ο κάθε ανυποψίαστος καθώς τη διασχίζεδιασχίζει.

Hotel Acropolis


 Random #hotel in #Corinth

🏨

Αποφασίζοντας λίγο πριν τη καραντίνα να κατέβουμε Κόρινθο με σκοπό να καταθέσει γρηγορότερα μια αίτηση ο φίλος μου ο Αλέξανδρος, βρεθήκαμε σε αυτό το καλτ ξενοδοχείο. 

Το σαλόνι με το μπαρ, δίπλα στη ρεσεψιόν μαρτυρούσε τις καλές εποχές που έζησε το '70. Αυθεντικό ρετρό, έχοντας παραμείνει η διακόσμηση απαράλλαχτη, εδώ και δεκαετίες. Ήμασταν τρεις κι ο ρεσεψιονίστ ήθελε να μας χρεώσει παραπάνω το δωμάτιο με το τσιμεντένιο διπλό κρεβάτι, γιατί είχε κι ένα ακόμη έξτρα ξύλινο, όπως και τα υπόλοιπα σάπια έπιπλα που κοσμούσαν το χώρο. 

Δεν τα κατάφερε όμως, μια γιατί εγώ τσαμπουκαλεύτηκα, μια γιατί τον ξεγελάσαμε πως ο ένας θα έφευγε, επειδή τάχα μου ήταν ντόπιος. Αν ήθελε κανείς να εισπνεύσει την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, τα 35€ ήταν αρκετά γι'αυτό το μουσταρδοκαφετί διαμαντάκι, που φιλοξενούνταν κάτι θείτσες θεούσες, νταλικέρηδες και παράνομα ζευγάρια. 

Στη περιοχή του ισθμού υπήρχαν πολλά μαγαζιά, τουριστικά κι εστιατόρια, που την περίοδο των #60s άνθιζαν. Σήμερα είναι διάχυτη η παρακμή, αλλά το άρωμα παραμένει, μάλιστα η πανδημία ίσως τελικά και να βοήθησε, αφού αρχίζει να γίνεται εντονότερο...

Τότε δεν είχε ανοίξει ακόμα η νέα εθνική οδός, έτσι ο μόνος δρόμος ήταν η παλιά διαδρομή, από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι το Κιάτο, όποιος αγαπά την ιστορία και την αρχιτεκτονική θα εκτιμήσει βαθιά ένα #roadtrip 

Σε αυτά τα μέρη στέκουν ακόμα τηλεφωνικοί θάλαμοι με κέρμα και πορτοκαλί τηλέφωνα.

Μισοφέγγαρο


 

Στον Ίσκιο...