ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ / Το στρουμφόσπιτο της τέχνης +photoreport

Ο Γαβριήλ και η Γωγώ Μιχάλη εδώ και μερικά χρόνια κατοικούν, μαζί με μια σκυλίτσα που κοιμάται αγκαλιά με δύο πονηρές και παχουλές γάτες, στα Καλύβια Θωρικού.

Τους ζηλεύω γιατί έχουν δημιουργήσει έναν ξεχωριστό πολυχώρο, στον οποίο πραγματοποιούνται από εκθέσεις καλλιτεχνών και εκδηλώσεις πρεσβειών, μέχρι γιορτές κρασιού. Εκεί τους επισκέπτονται οι φίλοι και οι ενδιαφερόμενοι, για καφέ ή για αποκριάτικα πάρτι. 


Με μια μεγάλη εξωτερική αυλή, γεμάτη πράσινο και μποστάνια, που συνεχώς εμπλουτίζεται με γλυπτά, κάδρα ζωγραφικής, διαφόρων Ελλήνων και ξένων, σημαντικών, όσο και φίλων, καλλιτεχνών.


Ο μυστικός αυτός χώρος τέχνης βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της εκκλησίας Ευαγγελιστρίας. Τουλάχιστον 600 αυθεντικά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, εκτίθενται και πωλούνται εκεί, από 150 μέχρι 15.000 ευρώ, ενώ οι συλλογές χρονολογούνται από το 1948 μέχρι το 2016!

Ο Γαβριήλ έχει την Γωγώ που κανονίζει τα πάντα, εκείνος όμως έχει στήσει με τα χέρια του τον μικρό αυτό παράδεισο. Ασχολείται από μικρός με το design, είναι τεχνίτης επίπλων, ειδικεύεται από το στήσιμο εκθέσεων μέχρι την κατασκευή και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Η σταδιοδρομία του αρχίζει το 1974, αφού ξεκινά να συνεργάζεται με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Γαϊτης, ο Βαρώτσος και άλλοι, δίνοντας σάρκα και οστά στις ιδέες τους. 
Κράτησε το γκρεμισμένο σπίτι, κληρονομιά 350 χρόνων από τους Αρβανίτες παππούδες του. Η Γωγώ κατάγεται από τον Έβρο, αλλά ήταν εκείνη που ερωτεύτηκε την πέτρινη καλύβα και θέλησε να ζήσει εκεί. Ο Γαβρίλος χαίρεται να εξιστορεί πως ανακαίνισε μόνος του το μέρος, που αν και μικρό δίνει την αίσθηση λαβύρινθου, έχει πολλές μικρές κρυψώνες, όπως το κελάρι, που χωρά μέχρι και 1048 φιάλες κρασιού. Στις καλές μέρες φτάνουν τα 800 μπουκάλια, στις οικονομικές στενότητες τα 300, αν κι αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τα πίνουν, κάθε τόσο με τους φίλους τους.
Για να τρυπηθούν οι κορμοί των κέδρων, που όσο παλιώνουν τόσο σκληραίνουν, στηρίζοντας την οροφή, ο Γαβρίλος έσπασε άπειρα τρυπάνια και πρόκες. Κατάφερε να φωτίσει τον χώρο, μέχρι και να αποκαλύψει κρυμμένες νωπογραφίες (fresco) τουλάχιστον 8 γενιές πίσω!


Επιπλέον λειτουργεί και artshop, με πάρα πολύ λογικές τιμές (που δέχεται μάλιστα και σύστημα POS). Μοναδικές δημιουργίες, από τις οποίες ξεχώρισα τα ζωγραφισμένα με μορφές ζώων σερβίτσια, του χαράκτη Γιάννη Δημητράκη, αλλά και τα πολύχρωμα πορτατίφ τουβλάκια, όπως και τα χρυσά κολιέ ματάκια, φτιαγμένα από παλιές κούκλες, άλλων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην Αττική.

Υπάρχει επίσης κι ένα εκκλησάκι μινιόν 
αιγαιοπελαγίτικης τεχνοτροπίας, με μοντέρνες αγιογραφίες, με έξι εντοιχισμένα πιθάρια γυρισμένα ανάποδα, κρυμμένα στους σοβάδες, για να κάνουν ηχώ.
Στον κήπο βρίσκεται και ένα δεντρόσπιτο που όταν τα κλαδιά ανθίζουν δεν περνά ο ήλιος.
Ένα μαγικό πηγάδι βάθους 20 μέτρων, μάλιστα κάτω από το σπίτι περνούσε παλιότερα ρυάκι. Δίπλα από μια παλιά σμιλεμένη πέτρινη σκάφη, βρίσκεται το ξυλόφουρνο και η σούβλα, μποστάνια λαχανικών, ενώ ο υπόλοιπος κήπος είναι διακοσμημένος με δημιουργίες από neon φώτα και άλλα έργα κι αγάλματα.

Ακόμα όμως και το ίδιο το σπίτι μέσα, στο οποίο και κατοικούν μόνιμα, το μετέτρεψαν σε εκθεσιακό χώρο και μέρος για εκδηλώσεις και ξεχωριστές συναντήσεις.

Αυτή η μικρή έπαυλη της τέχνης είναι πολύ διάσημη στον κύκλο των Αθηναίων κι Ελλήνων καλλιτεχνών, όσοι θέλουν όμως μπορούν να ενημερώνονται στη σελίδα του FB: ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ 



1 σχόλιο:

Γαβρίλος Μιχάλης είπε...

Εμμανουήλ τι υπέροχα που κατέγραψες τον χώρο μας !!
Σ ευχαριστούμε πολύ!!