Το Ξυλόκαστρο των 90s (+photoreport) Το Ξυλόκαστρο είναι μια πόλη για διακοπές συνταξιούχου. Αν έχεις χορτάσει νυχτερινή ζωή στην Αθήνα, αποτελεί ιδανικό προορισμό για αποτοξίνωση, αλλά και για όσους νοσταλγούν τη δεκαετία του 1990. Στο παρελθόν που η παλαιά εθνική οδός έσφυζε από ζωή, ενώ τα καράβια έκαναν ώρες ατελείωτες να σε μεταφέρουν στα νησιά, όλοι οι μεσοαστοί Αθηναίοι κατέβαιναν εκεί έστω για δυο μέρες. Μέχρι και ιστορικό club της Αθήνας είχε ανοίξει παράρτημα καλοκαιρινό εκεί. Με το ΠΑΣΟΚ χτίστηκαν σοσιαλιστικά, πολυώροφα τερατουργήματα, με αντιπαροχή, για να αντεπεξέλθουν στον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Σήμερα στα μισά ζούνε μόνο φαντάσματα, ενώ ακόμα και πολλά όμορφα εξοχικά έχουν εγκαταλειφθεί. Εκεί παραθέριζαν τους θερινούς μήνες ο Βλάσσης Μπονάτσος, ο Ασλάνης και άλλα μέλη της showbiz του '90, ακόμα και η Ρένα Δούρου εκεί περνούσε τα νεανικά καλοκαίρια της.

Σήμερα μαζεύονται Ρωσόφωνοι τουρίστες που περνούν οικογενειακά, αλλά και διάφοροι ξέμπαρκοι, γαλλόφωνοι που βρίσκουν το δρόμο ερχόμενοι από τον ισθμό.

Το κέντρο  βρίσκεται γύρω από την εκκλησία του Άγιου Βλάση, αλλά οι καφετέριες για τη νεολαία έχουν μαζευτεί στο τέλος της παραλιακής οδού, οι οποίες μάλιστα είναι διακοσμημένες με εξαιρετική ρετρό αισθητική. Λίγο πριν υπάρχει ένα σουβλακερί παραλιακό που σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι το καλύτερο. Στην γωνία των οδών Ηρώων και Ιωάννου υπάρχει το Bistrot, 24ωρο delivery, που ενώ καθόλου δεν γεμίζει το μάτι έχει τις καλύτερες επαρχιακές πίτσες, μακαρονάδες, περνάνε όλα τα τεκνά της πόλης, ενώ οι υπάλληλοι ήταν πάντα τόσο φιλικοί, αφού κάθε πρωί πηγαίναμε αγουροξυπνημένοι και μας έφτιαχναν το καφέ μας δίχως καν να τους πούμε τι θέλουμε.

Οι γύρω γειτονιές έχουν όμορφα γραφικά σπιτάκια, παλιά αρχοντικά, μπακάλικα και οικήματα από τον προηγούμενο αιώνα, αλλά το πιο όμορφο μέρος για βόλτα είναι το πευκόδασος. Τα μονοπάτια του οδηγούν στην παραλία και στη μια άκρη βρίσκεται ένα πολυτελές ξενοδοχείο, χτισμένο γύρω από την ιστορική βίλα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

Το πιο αξιοσημείωτο αξιοθέατο της περιοχής όμως είναι η Παναγία Φανερωμένη, ένα καρακίτς μεταλλαγμένο κτήριο, που μοιάζει με υβρίδιο αρχαιοελληνικού ναού και Βυζαντινής εκκλησίας.

Το πιο όμορφο στο δήμο Ξυλοκάστρου όμως είναι ότι με το αμάξι παίρνεις την παλιά εθνική και τραβάς για Κάτω Πίτσα, Λυκοποριά και Δερβένι, υπέροχα παραθαλάσσια και γραφικά χωριά με πανέμορφα παραδοσιακά διώροφα σπίτια. Υπάρχει και το χωριό Συκιά, επίσης κατά μήκος της θάλασσας, με ταβέρνες και καφετέριες πάνω στην παραλία και οργανωμένη πλαζ από κάτω. Εκεί βρίσκεται και ένα όμορφο Οθωμανικό που ερείπιο που διατηρείται, ο πύργος του Μπέη. Οι τιμές στη περιοχή σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλές.
Δεν υπάρχουν σχόλια: