Βατόμουρα

 

4,5€ το κεσεδάκι με καμιά δεκαριά βατόμουρα κοστίζει στα ΑΒ ντελικατέσεν-και του πουλιού το γάλα. Μαζί με εκείνα τα τεράστια αυγά στρουθοκάμηλου, που βγάζουν 12 μερίδες το καθένα, το αυγοτάραχο Μποτάργκα, από το Μεσολόγγι το ηρωικό, την εισαγώμενη αγριοαπαπάγια από Νότια Αμερική και τους χουρμάδες από Ισραήλ. 

Στην Ικαρία αυτή η υπερτροφή αποτελεί κυριολεκτικά "φαγητό του δρόμου". Καλύπτει τα κενά στις άκρες κάθε δρόμου, μια πυκνή βλάστηση που από τα παράλια ως τις βουνοκορφές στολίζει μονοπάτια και ανθίζει σε όσα χωράφια μένουν ακαλλιέργητα κι αφρόντιστα.


Αν πέσεις μέσα στα βάτα την έβαψες. Αφήνουν χρώμα, έχουν αγκάθινες περικοκλάδες που όσο πιο πολύ προσπαθείς να ξεφύγεις προς τα πάνω, τόσο πιο κάτω βυθίζεσαι! 

Απλώνεις το χέρι λοιπόν κι αν δεν είσαι ηλίθια να το καταγδάρεις, μπορείς να ξεχωρίσεις τα άγουρα με τη ξινή γεύση, από εκείνα τα ζουμερά με τη γλυκιά. 


Αν έχεις όρεξη τα μαζεύεις σε μια βόλτα, δωρεάν, φτιάχνεις ωραιότατη μαρμελάδα ή τα τσιμπολογάς έτσι και αποκτάς διάφορα τα οποία αν θες να μάθεις τι προσφέρουν, ρώτα κάναν επιστήμονα, γιατί εγώ δεν τα θυμάμαι! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: